Новини


«Бути правоохоронцем: покликання чи професія»

25 жовтня 2022 року запросили на зустріч з нашими студентами ЮФ ЗУНУ досвідчених практиків у правоохоронній сфері — регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини Олену Коваленко та старшого інспектора з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УДПЛ Національної поліції України Катерину Грабчук.
Зустріч пройшла онлайн у форматі «free communication». Розмовляли про Уповноваженого ВРУ з прав людини, його правовий статус та особливості діяльності регіональних координаторів взаємодії з громадськістю. Також дізналися про пілотні та пріоритетні проєкти Національної поліції, що зараз активно впроваджуються, наприклад: «Custody Records» – проєкт, що покликаний запобігати порушенню прав людини в ізоляторах тимчасового тримання та територіальних підрозділах поліції.
Такі зустрічі вже стали доброю традицією. Щиро дякуємо нашим гостям та сподіваємося на подальшу співпрацю та поглиблення зв’язків між представниками теорії та практики юриспруденції 🤝

Інтелектуальний брейн-ринг між командами першого курсу ЮФ

6 жовтня в рамках Тижня права та з нагоди Дня юриста кафедра ТІДП організувала для першокурсників навчально-розважальну подію — інтелектуальний брейн-ринг між командами академічних груп. В турнірі взяли участь:
✔️команда «Сенатори» гр.ПР-11
✔️команда «Холопи» гр.ПР-12
✔️команда «Удар» гр. ПР-13
✔️команда «Державники» гр. ПР-14
✔️команда «Natus Vincere» гр.ПР-15
✔️команда «Bona Fides» гр.МП-11
Гра проводилася за «олімпійською системою», тож за результатами попереднього жеребкування відбулося два раунди, в яких випробовували свої сили по три команди.
У 1️⃣ раунді зіграли команди «Державники», «Bona Fides» і «Холопи». Необхідну кількість балів набрала команда «Холопи» і вийшла у фінал.
У 2️⃣ раунді інтелектом мірялися гравці команд «Удар», «Сенатори» і «Natus Vincere». Перемогла і пройшла у фінальний раунд команда «Удар».
‼️ Переможці раундів у фіналі змагалися між собою. Так визначено чемпіона інтелектуальної гри. І ним у запеклій боротьбі стала команда гр.ПР-12 «Холопи»! Вітаємо переможців🏆🎉 (вони отримали солодкий подарунок від кафедри) і бажаємо й надалі тільки успіхів і перемог!!!
Всім студентам дякуємо за участь! До нових зустрічей!
Р.S. Дякуємо Кравчук Валентині Миколаївні за цікаві запитання і організацію заходу!
Дякуємо об’єктивному і неупередженому журі!
Дякуємо нашим помічникам — студентам гр.ПР-24: Яні Вертепній, Наталі Герман, Олесі Бабій, Юлі Дембровській, Вадиму Шуригайло, Олександру Звіздаку та старості Володимиру Рацину — за технічну підтримку і допомогу!!!
Р.Р.S. Вітаємо усіх з ДНЕМ ЮРИСТА!

Юридичному факультету 25!

 

Саме тому колектив ЮФ Західноукраїнського національного організовує благодійну виставу «Мина Мазайло» за твором Миколи Куліша.
Детальніше: https://www.wunu.edu.ua/news/22523-juridichnij-fakultet-organzovuye-blagodjnu-vistavu-mina-mazajlo.html


Зустріч з Головою Ради адвокатів Тернопільської області

4 жовтня 2022 року, в рамках Тижня права на юридичний факультет на запрошення кафедри ТІДП завітав висококваліфікований адвокат, в минулому — суддя, а сьогодні Голова Ради адвокатів Тернопільської області — БУДЗ Тарас Васильович. На зустрічі із студентами у форматі in the form of free communication Тарас Васильович поділився власним досвідом суддівської та адвокатської діяльності, розкрив морально-етичні нюанси адвокатської справи, сформулював мудрі поради і настанови для майбутнього покоління правників.

Щиро вдячні Тарасу Васильовичу за відкритість та цікаву, динамічну, захоплюючу бесіду (хоч і довелося її через чергову повітряну тривогу продовжувати у нашому бомбосховищі ). Студенти надзвичайно задоволені знайомством та невимушеним спілкуванням з Вами, вже чекають з нетерпінням наступного візиту.


Круглий стіл «УРОКИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКИХ ВІЙН»

03 серпня 2022 року на юридичному факультеті кафедрою теорії та історії держави і права був організований надзвичайно цікавий захід, в ході якого обговорили найбільш гострі проблеми збереження і захисту нашої держави, що актуалізувалися в контексті сучасної війни росії проти України. Метою круглого столу став аналіз причин та передумов російсько-українських війн, обговорення історичних, юридичних та міжнародних аспектів російсько-української та інших війн, уроків і прорахунків в історичному досвіді України.

Модератором заходу був к.ю.н., завідувач кафедри теорії та історії держави і права, доцент Кравчук Микола Володимирович. У роботі круглого столу взяли участь як викладачі та студенти юридичного факультету, так і запрошені до дискусії науковці Львівського національного університету ім. І. Франка, Навчально-наукового інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника тощо. Дистанційно долучили свої цікаві і корисні думки, ідеї та пропозиції інші учасники. Детальніше із змістом тез доповідей учасників круглого столу можна ознайомитися на сайті «Актуальна юриспруденція».

Висловлюємо подяку усім доповідачам та учасникам дискусії за цікаві думки та запропоновані підходи у вирішенні порушених проблемних питань.


18 лютого завідувач кафедри ТІДП Микола Кравчук, викладачі кафедри — Тетяна Подковенко, Василь Ухач та наші студенти Юлія Гурзель та Едуард Тарасюк — з профорієнтаційною метою побували у Ланівцях. Зокрема, зустрілися із випускниками — учнями 10 та 11 класів Лановецької ЗОШ № 1 ім. Ю. Коваля , Лановецької ЗОШ № 2, Білозірської ЗОШ Лановецької ОТГ. Отримали багато позитивних вражень від спілкування з молоддю! Впевнені — серед них є і наші майбутні студенти 😉


Екологічні права і обов'язки громадян

2 лютого 2022 року, в продовження серії заходів з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини — Оленою Коваленко, поговорили із студентами про екологічні права і обов’язки громадян і як їх захистити. Організатором та модератором заходу була к.ю.н., доцент Кравчук Валентина.

Захист прав споживачів у повсякденному житті

12 жовтня 2021 року кафедра провела онлайн-захід, присвячений темі захисту прав споживачів у повсякденному житті, продовжуючи наші традиційні зустрічі. Модерувала дискусію доцент кафедри Кравчук Валентина Миколаївна.
🌹Дякуємо за активну участь регіональній координаторці взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Житомирській області, і водночас випускниці нашого юридичного факультету, Коваленко Олені Володимирівні.
Бонусом для учасників стала коротка презентація спікеркою діяльності Уповноваженої ВРУ з прав людини, національного превентивного механізму та проєкту REAct в Україні.

Філософія злочину і покарання - відкрита лекція

Сьогодні для студентів ЮФ ЗУНУ відкриту лекцію з «Філософії права» провела викладачка кафедри ТІДП, к.ю.н., доц. Подковенко Тетяна Олександрівна.
В меню були:
💥надзвичайно цікава тема — «Філософія злочину і покарання»,
💥міждисциплінарні зв’язки,
💥уважні, допитливі і активні слухачі,
💥дружня атмосфера,
💥 інтерактивна презентація.
І відчуття задоволення опісля … Ситна була «їжа» для розуму, багато цікавих ідей, думок.
І післясмак, сподіваємося, залишиться у пам’яті студентів не лише до семінарського заняття 😉

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ !!!

💥За результатами традиційної щорічної загальнотеоретичної олімпіади «Кращий теоретик права ЮФ ЗУНУ 2021»,
проведеної кафедрою ТІДП 24 травня серед студентів першого курсу ЮФ ЗУНУ, серед 96 учасників:
🥇переможцем олімпіади став студент групи ПР-14 Володимир БАБІЙ, який виборов І місце і здобуває почесне звання «Кращий теоретик права ЮФ ЗУНУ 2021»
🥈 ІІ місце посіли студентки Наталія ЧИЖОВСЬКА (ПР-13) та Юлія ПАСІЧНИК (ПР-14), тож здобувають звання «Відмінний знавець загальнотеоретичної юриспруденції»
🥉 ІІІ місце здобули, а також призерами у номінації «Лідер вивчення теорії держави і права» стали студенти: Сергій Шумський, Дарина Ільїна (ПР-11), Ангеліна Когут, Владислав Пелих, Ірина Ятчишина (ПР-13), Оксана Миськів, Софія Щур (ПР-14).
Щиро вітаємо всіх учасників олімпіади, кожен із вас чудово проявив себе. Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому – вчіться, самовдосконалюйтеся, розвивайтеся. Натхнення вам, творчості і позитиву кожного дня! Хай всі ваші старання забезпечують перемоги та успіхи!

Захист персональних даних - актуальна тема!

22 березня, на запрошення кафедри ТІДП, про правові та практичні аспекти захисту персональних даних нашим студентам розповіла регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області пані Олена Коваленко.
Говорили про інститут персональних даних в Україні та світі, проект Twinning, повноваження Уповноваженого ВРУ з прав людини у сфері захисту персональних даних та відповідальність за такі порушення, поширення персональних даних та контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних. З’ясовували, які основні порушення мають місце у цій сфері; розв’язували практичні завдання.
Щиро вдячні Олені Володимирівні і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю 🌹
і це головна наша мотивація в організації подібних заходів 😉
📌А ще про наш спільний онлайн-захід написали тут: https://ombudsman.gov.ua/…/zax%D1%96dnoukra%D1…

Система БПД на захисті від домашнього насильства

З нагоди міжнародного дня прав людини і долучаючись до щорічної Всеукраїнської акції «16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА», кафедра ТІДП організувала онлайн-зустріч студентів з високопрофесійною адвокаткою, заступницею директора Житомирського обласного центру з надання БВПД та головою КДКА Житомирської області Радушинською Наталією.
Ми щиро дякуємо п.Наталії за надзвичайно цікавий і динамічний виклад теми «Система БПД на захисті від домашнього насильства», й зокрема підготовлені та продемонстровані нам відео-матеріали та проведений аналіз статистичних даних (в тому числі й по Тернопільській області).
Була і теорія, і багато практики (окрема подяка за огляд практики ЄСПЛ з цієї проблематики), не бракувало й емоцій. Повчально й корисно як для студентів-правників, так і студентів-правоохоронців, які навчаються на #ЮФ_ЗУНУ
Їхні відгуки, зокрема, тут:
https://www.facebook.com/ufzunu/posts/3505257149590262
https://www.facebook.com/vlad.pelyh.5/posts/1107660076336239
З нетерпінням чекатимемо наступних зустрічей на не менш гострі і цікаві теми!

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ «КАРПАТСЬКА УКРАЇНА: ІСТОРИЧНІ ЕСЕ»

8 грудня 2020 року кафедра ТІДП організувала презентацію книги відомого закарпатського вченого, письменника, поета, доктора історичних наук, професора Ужгородського національного університету Романа Офіцинського «Карпатська Україна: Історичні есе» (Ужгород: TIMPANI, 2020. 288 с.).

На сторінках книги автор, який має досвід трьох десятиліть дослідження карпатоукраїнської проблематики, на основі вивчення широкого кола архівних матеріалів подає аналіз історичних, правових, етнонаціональних аспектів трагічної долі спроби державотворення на Закарпатті у 1938-1939 рр., відголоски якої актуальні для сьогодення краю та всієї України.


Онлайн-захід "Уповноважений ВРУ з прав людини"

Хочемо висловити щиру вдячність 🌹 Коваленко Олені Володимирівні — нашій випускниці, а тепер регіональному координатору взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Житомирській області — за проведену з нашими студентами онлайн-зустріч 30.11.2020.
Інформаційно-просвітницький захід стосувався діяльності Уповноваженого ВРУ з прав людини, його правового статусу та особливостей функціонування, роботи за формулою «Омбудсман+», діяльності регіональних представництв Уповноваженого, а також національного превентивного механізму та моніторів НПМ .
Студенти висловлюють свої позитивні враження, вдячність, зацікавленість та готовність і надалі брати участь у таких зустрічах з юристами-практиками .

Пишаємося нашими студентами!

Вітаємо студентку 3 курсу ЮФ ТНЕУ Різник Галину та її наукового керівника к.ю.н., доц., завідувача кафедри теорії та історії держави і права Кравчука Миколу Володимировича із здобуттям ІІ місця у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт! 🥈🏆🎉💐
29 травня 2020 року на базі юридичного факультету Національного авіаційного університету відбулася онлайн підсумкова науково-практична конференція (фінальний етап) Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень; філософія права».
До цього етапу конкурсу пройдено значний шлях: з-поміж 60 робіт, допущених до участі у конкурсі, 15 конкурсних робіт, серед яких і наукова робота нашої студентки, були рекомендовані до ІІ туру Конкурсу.
Галина гідно презентувала результати наукового дослідження у ІІ турі, чітко відповідала на професорські запитання членів галузевої конкурсної комісії і заслужено отримала диплом ІІ рівня у чесній боротьбі із достойними конкурентами!
Радіємо і пишаємося, що ростимо таку розумну і талановиту молодь – наше майбутнє!
Бажаємо Галині подальших успіхів у науковій роботі (і не тільки), нових здобутків і перемог! Так тримати!!!

Студенти-юристи відзначили День гідності та свободи

У День гідності та свободи 21 листопада 2019 року студенти 1 і 3 курсів Юридичного факультету ТНЕУ (члени наукового гуртка «Актуальні проблеми історії держави і права») під керівництвом професора кафедри теорії та історії держави і права Грубінка Андрія Васильовича вшанували подвиги борців за волю України у ХХ ст., відвідавши Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів. Відвідини музею студентами юридичного факультету стали хорошою традицією, що, втім, не применшує новаторського значення кожної зустрічі з його співробітниками та ознайомлення з експонатами, які постійно оновлюються і поповнюються. Так і цього разу змістовну екскурсію провела співробітник музею пані Олійник Леся Юхимівна. Серед оновленої експозиції особливий інтерес викликала меморіальна кімната шестидесятників, кімната пам’яті патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого і, звичайно ж, тематична кімната-меморіал лідера ОУН Степана Бандери, найціннішим експонатом якої є його посмертна маска, передана у фонди музею з Лондона.
Історичний екскурс у складні періоди історії України ХХ ст., пов’язані з національно-визвольними змаганнями, безумовно сприятиме утвердженню в сучасної студентської молоді усвідомленого почуття патріотизму, поваги і шани до минулих поколінь, які виборювали не лише майбутню державність України, але й право називатися українцями, чинили військову звитягу в надскладних умовах тотального ворожого середовища часів революційних подій 1917 – 1920 рр. і Другої світової війни, що надзвичайно актуально в умовах сучасного складного етапу державотворення нашої держави.
Коротко про музей
Створено музей за ініціативи місцевого археолога та краєзнавця Ігора Ґерети і розташовано його у підвальному приміщенні колишнього ізолятора НКВС-КДБ Тернополя, який існував тут у 1940-80-х роках. На той час у цьому підвалі було 17 камер ізолятора, а на верхніх поверхах будівлі на вулиці Коперника проводилися слідчі допити із застосуванням вкрай жорстоких тортур. У стінах музею і досі віє плачем та болем закатованих.
Станом на сьогодні виставкові зали музею розміщені у 28-ми камерах колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби. Експозиція відтворює режим утримання політичних в’язнів, методи допитів, перебування ув’язнених у таборах. Камери, «карцери», двері, замки, «очки» нагадують про жорстокі знущання каральної системи над патріотами України, створюють відповідну атмосферу і справляють психологічний вплив на відвідувачів.
Серед експонатів – карта СРСР із зазначенням місць розташування спеціальних таборів, копія посмертної маски Степана Бандери, автентичний бронежилет Ярослава Стецька, стенди життєписів керівників збройного підпілля: Дмитра Клячківського, Омеляна Польового, Василя Сидора, Романа Шухевича та інших, речі політв’язнів, фотографії та біографії провідників ОУН і УПА, малюнки підпільного художника Ніла Хасевича, копії присяги українського повстанця, листівки 1940-1950, світлини з унікального фотоархіву УПА, знайденого 1999 в Івано-Франківській області, матеріали про репресії 1939-1941 у Західній Україні. Не можна спокійно сприймати музейні матеріали експозиції “Голгофа українського народу”, які розповідають про голодомори в Україні, політичні репресії 1920-1950-их років, а також про розстріли в урочищі Сандормох, де 1937 року більшовики стратили цвіт талановитої української інтелігенції, серед них і наших земляків: славнозвісного режисера Леся Курбаса, великого вченого Степана Рудницького та інших.
Предметом особливої гордості музею є розріз в натуральну величину великої криївки та колекція макетів повстанських криївок з інтер’єром, у тому числі й макет криївки Р. Шухевича в с. Августівка Козівського району Тернопільщини. Усі дев’ять макетів зробив і подарував музеєві тернополянин Іларіон Пилипець. Окремий відділ музею присвячений репресованим священникам греко-католицької церкви зі стендом, який розповідає про життєвий шлях Й. Сліпого.

Всеукраїнський круглий стіл на тему "Реалізація вимог державного стандарту юридичної бакалаврської освіти стосовно формування компетентностей "теорія та філософія права"

24-25 травня 2019 року на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся Всеукраїнський круглий стіл на тему «Реалізація вимог державного стандарту юридичної бакалаврської освіти стосовно формування компетентностей «теорія та філософія права».
Серед учасників заходу були представники різних наукових шкіл з різних регіонів України, а саме: д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедри загальнотеоретичної юриспруденції Національного університету «Одеська юридична академія» Оборотов Ю.М.; д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, професор кафедри теорії і філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Максимов С.І.; д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права правничого факультету Національного університету «Києво-Могилянська академія» Заєць А.П.; д.ю.н., професор кафедри теорії та філософії права Інституту права та психології, Національного університету «Львівська політехніка» Кельман М.С.
Тернопільський національний економічний університет на даному заході представляв к.ю.н., доцент, доктор права Українського вільного університету, завідувач кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Кравчук Микола Володимирович.
Від організаторів у роботі круглого столу взяли участь д.ю.н., професор, завідувач кафедри теорії та філософії права Косович В.М, д.ю.н., професор, академік Національної академії правових наук України, професор кафедри теорії та філософії права Рабінович П.М., к.ю.н., доцент, суддя Верховного Суду Гудима Д.А., к.ю.н., доцент, заступник декана юридичного факультету Стецик Н.В. та інші.
Під час роботи круглого столу обговорювали викладання загальнотеоретичних дисциплін у призмі стандарту вищої освіти (ступінь бакалавра, галузь знань «право»), й зокрема формування таких компетентностей випускника, як: 1) знання з основ теорії та філософії права; 2) знання і розуміння структури правничої професії та її ролі у суспільстві; 3)повага до честі і гідності людини як найвищої соціальної цінності, розуміння їх правової природи; 4)знання і розуміння міжнародних стандартів прав людини, положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод; 5) знання і розуміння практики ЄСПЛ; 6) здатність до самостійної підготовки проектів актів правозастосування; 7) знання, які ілюструють соціально-гуманітарну ерудованість та дослідницькі навики випускників. Одним із важливих організаційних намірів, що обговорювалися, стало заснування в майбутньому асоціації теоретиків права України з метою подальшого вироблення єдиних позицій щодо формування загальноправових (спеціальних (фахових, предметних) компетентностей у студентів бакалаврату відповідно до державного стандарту правничої освіти.

Засідання студентського наукового гуртка "Ключ до правової істини"

3 листопада 2018 року відбулося перше засідання студентського наукового гуртка «Ключ до правової істини».

Присутні члени гуртка обговорили та затвердили план роботи  на 2018-2019 навчальний рік, обрали голову, заступника і секретаря гуртка.  Відповідно, головою було обрано студентку 2 курсу спеціальності «Право» Кучер Анну, заступником — Гецка Артема, секретарем-Хмуринську Йордану.

З доповіддю на тему «Історіографія філософії права, як науки в Україні» виступила студентка групи ПР-23 Городна Софія. Дискусійну тему «Філософія права як ідея права» представив Середа Андрій, студент групи ПР-24. Також обговорили тему Гецка Артема «Позитивізм, як методологічний підхід до розуміння права». А Кучер Анна окреслила основні аспекти «Методології Філософії права».

Разом із керівником Савенко Віктором Васильовичем студенти визначилися із написанням наукових робіт для конференцій і конкурсів міжнародного рівня.


Міжнародна наукова конференція «Західно-Українська Народна Республіка: революція, державність, соборність. До 100-річчя утворення ЗУНР»

30-31 жовтня 2018 року завідувач кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету ТНЕУ доц. Микола Володимирович Кравчук взяв участь у Міжнародній науковій конференції «Західно-Українська Народна Республіка: революція, державність, соборність. До 100-річчя утворення ЗУНР».

Конференції, присвячені важливим етапам становлення державності на території України, вже стали традицією. Цей захід став особливо знаменним, оскільки присвячений сотій річниці відновлення Української держави в Східній Галичині ‑ Західно-Української Народної Республіки.

З вітальним словом до учасників конференції виступив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, доктор історичних наук, професор Ігор Соляр, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Конференція була проведена у пленарному та секційних засіданнях. На пленарному засіданні виступили доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Володимир Величковський з доповіддю на тему «Національно-демократична революція 1914-1923 рр. на західноукраїнських землях: до проблеми концепту»; доктор історичних наук, директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, професор Ігор Соляр з доповіддю «Суспільно-політичні процеси в ЗУНР: особливості та здобутки»; науковий співробітник Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково-дослідного інституту українознавства МОН України, заступник головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя» з доповіддю «Військове будівництво ЗУНР: етапи, проблеми, результати»; кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Львівського національного університету ім. І. Франка Зоя Баран з доповіддю «ЗУНР у символічному просторі Львова»; доктор історичних наук, професор кафедри міжнародного права, міжнародних відносин та дипломатії Тернопільського національного економічного університету, професор Ігор Дацків з доповіддю «Діяльність зовнішньополітичної служби Західно-Української Народної Республіки у 1918-1823 рр.».

Окремі наукові досягнення та результати досліджень обговорювались в семи секціях, де виступали визначні науковці такі як: доктор політичних наук Ігор Бегей, доктор історичних наук Богдан Якимович, кандидат психологічних наук Іван Сулятицький, доктор історичних наук Петро Сіреджук та інші.

У Секції V, присвяченій воєнній історії ЗУНРу, модераторами були Андрій Харук і Микола Кравчук. Останній виступив із доповіддю «Військовий чинник у державотворенні Західно-Української Народної Республіки: історико-правове дослідження».

В цілому, учасники міжнародної наукової конференції професійно дали оцінку державотворчим процесам ЗУНРу. З трибуни прозвучали нові факти, оприлюднені та введені у науковий обіг невідомі раніше документи. Також були вироблені плани щодо використання досвіду державотворців того періоду на сучасному етапі розвитку України.


Студенти ЮФ в музеї анатомії людини

У рамках позааудиторної культурно-пізнавальної роботи, підтримуючи традиції розвитку контактів закладів вищої освіти міста, студенти 1 і 2 курсів юридичного факультету спеціальності «Право» 23 жовтня 2018 р. разом з наставником, доцентом кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ Грубінком А.В. відвідали Музей кафедри анатомії людини Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського. Пізнавальну екскурсію правникам провела доцент кафедри анатомії людини Флекей П.П. Студенти ознайомилися з історією музею, почули інформацію про науковців, які його створювали, особливості представлених експонатів. Продемонстровано препарати, виготовлені на основі біологічного матеріалу тіла людини, колекцію експонатів розвитку людини (онтогенез) та специфіку вивчених в медицині вад розвитку тіла людини. Демонстрація експонатів уражених легень та інших внутрішніх органів наочно показала шкідливість тютюнопаління, вживання алкоголю та інших токсичних засобів для людського організму.

Проведена екскурсія була не лише цікавою, але професійно необхідною, розвіявши певні скептичні думки окремих студентів щодо доцільності відвідин анатомічного музею майбутніми правниками. Здобута інформація безперечно стане в нагоді студентам-юристав при вивченні таких спеціальних юридичних дисциплін, як судова медицина, криміналістика, кримінологія, та зрештою збагатить загальний інтелект молоді і сприятиме вихованню шани до власного здоров’я.

Особливу подяку за організацію екскурсії висловлюємо студентам 2 курсу ЮФ ТНЕУ Віталію Українцю та Анні Кучер.


Викладач ТНЕУ взяв участь в актуальному науковому заході

 

         

Хорошою традицією Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка стало проведення щорічних міжнародних наукових форумів, присвячених актуальним проблемам міжнародних відносин, економіки, права, геополітики, участь в яких беруть відомі українські та зарубіжні вчені. Не стала винятком проведена 18 жовтня 2018 року Міжнародна науково-теоретична конференція «Стратегічне позиціонування України в сучасному міжнародному просторі», учасником якої став доктор історичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ Андрій Васильович Грубінко. Дослідник виступив з доповіддю на тему «Проблема формування стратегії зовнішньої політики України: нормативно-правовий аспект». Її актуальність зумовлена об’єктивними умовами складних трансформацій сучасного геополітичного простору та необхідності зміцнення позицій України на міжнародній арені в умовах комплексних безпекових викликів.

У своїй доповіді Грубінко А.В. акцентував увагу присутніх на тому, що фундаментальне значення має аналіз нормативної бази формування і реалізації зовнішньої політики України з метою вдосконалення відповідних актів, які б відповідали реаліям міжнародних відносин. Запропоновано прийняти окремий Закон України «Про основи зовнішньої політики України» і Стратегію зовнішньої політики України, які повинні закласти фундамент програми адекватних та рішучих дій керівництва і громадськості держави у відносинах із зовнішнім світом. На основі здійсненого історико-правового аналізу нормативної бази нашої держави від здобуття незалежності у 1991 році зроблено висновок про незадовільний стан законодавчого забезпечення зовнішньої політики України. Подано авторське бачення структури і змісту проекту Закону України «Про основи зовнішньої політики України» і Стратегії зовнішньої політики України, які покликані забезпечити завершеність процесу формування правових та концептуально-організаційних основ зовнішньої політики України в складних умовах сьогодення.

Серед інших виступів на науковому заході відзначимо підняту проблематику формування єдиного бренду позиціонування України в світі, європеїзації як чинника змін у правовому порядку України, комплексної геостратегії України в протистоянні з Російською Федерацією, ролі відносин України з Грузією і Туреччиною як важливого чинника євроінтеграційних перспектив України, місця України у проектах регіональної інтеграції країн ЦСЄ, Інтернет-цензури в українському інформаційному просторі тощо.

 

З програмою та збірником матеріалів конференції можна ознайомитися за посиланням http://www.iir.edu.ua/publications/conferences/


Студенти-юристи вшанували пам’ять жертв політичних репресій

 

Напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій 17 травня студенти 1 курсу Юридичного факультету ТНЕУ в рамках роботи наукового гуртка «Актуальні проблеми історії держави і права» під керівництвом доцента кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ Андрія Васильовича Грубінка відвідали Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів. Відвідини музею студентами факультету стали хорошою традицією, що, втім, не применшує новаторського значення кожної зустрічі з його співробітниками та ознайомлення з експонатами, які постійно оновлюються і поповнюються. Так і цього разу змістовну екскурсію провів незмінний старший науковий співробітник музею, його засновник п. Ігор Олещук. Серед оновленої експозиції особливий інтерес викликала меморіальна кімната шістедисятників, кімната пам’яті патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого і звичайно ж тематична кімната-меморіал лідера ОУН Степана Бандери, найціннішим експонатом якої є його посмертна маска, передана у фонди музею з Лондона.

Історичний екскурс в складні періоди історії України ХХ ст., пов’язані з національно-визвольними змаганнями, безумовно сприятиме утвердженню в сучасної студентської молоді усвідомленого почуття патріотизму, поваги і шани до минулих поколінь, які виборювали не лише майбутню державність України, але й право називатися українцями, чинили військову звитягу в надскладних умовах тотального ворожого середовища часів революційних подій 1917 – 1920 рр. та Другої світової війни, що надзвичайно актуально в умовах сучасного складного етапу державотворення нашої держави.

 

Коротко про музей

Створено музей за ініціативи місцевого археолога та краєзнавця Ігора Ґерети і розташовано його у підвальному приміщенні колишнього ізолятора НКВС-КДБ Тернополя, який існував тут у 1940-80-х роках. На той час у цьому підвалі було 17 камер ізолятора, а на верхніх поверхах будівлі на вулиці Коперника проводилися слідчі допити із застосуванням вкрай жорстоких тортур. У стінах музею і досі віє плачем та болем закатованих.

Станом на сьогодні виставкові зали музею розміщені у 28-ми камерах колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби. Експозиція відтворює режим утримання політичних в’язнів, методи допитів, перебування ув’язнених у таборах. Камери, «карцери», двері, замки, «очки» нагадують про жорстокі знущання каральної системи над патріотами України, створюють відповідну ауру і справляють психологічний вплив на відвідувачів.

Серед експонатів – карта СРСР із зазначенням місць розташування спеціальних таборів, копія посмертної маски Степана Бандери, автентичний бронежилет Ярослава Стецька, стенди життєписів керівників збройного підпілля: Дмитра Клячківського, Омеляна Польового, Василя Сидора, Романа Шухевича та інших, речі політв’язнів, фотографії та біографії провідників ОУН і УПА, малюнки підпільного художника Ніла Хасевича, копії присяги українського повстанця, листівки 1940-1950, світлини з унікального фотоархіву УПА, знайденого 1999 в Івано-Франківській області, матеріали про репресії 1939-1941 у Західній Україні. Не можна спокійно сприймати музейні матеріали експозиції “Голгофа українського народу”, які розповідають про голодомори в Україні, політичні репресії 1920-1950-их років, а також про розстріли в урочищі Сандормох, де 1937 року більшовики стратили цвіт талановитої української інтелігенції, серед них і наших земляків: славнозвісного режисера Леся Курбаса, великого вченого Степана Рудницького та інших..

Предметом особливої гордості музею є розріз в натуральну величину великої криївки та колекція макетів повстанських криївок з інтер’єром, в тому числі і макет криївки Р. Шухевича в с. Августівка Козівського району Тернопільщини. Усі дев’ять макетів зробив і подарував музеєві тернополянин Іларіон Пилипець. Окремий відділ музею присвячений репресованим священникам греко-католицької церкви зі стендом, який розповідає про шлях Й. Сліпого.


Відкрита лекція А.В. Грубінка на тему : "Дедуктивні умовиводи"

14 травня 2018 року доцент кафедри теорії та історії держави і права, к.і.н., доц. Андрій Васильович Грубінко провів відкриту лекцію з дисципліни «Юридична деонтологія, професійна етика та логіка для юристів» на тему: «Дедуктивні умовиводи» для студентів першого курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету.
Майстерність лектора та використання мультимедійного обладнання забезпечили максимальну ефективність і легкість сприйняття та засвоєння навчального матеріалу. Позитивні сторони лекції як організаційної форми навчання були максимально посилені викладачем завдяки взаємодії, спілкуванню зі студентами як рівноправними партнерами; стимулюванню активності студентів шляхом постановки запитань, залучення їх до дискусії, висловлювання власних міркувань; перевірці рівня розуміння, осмислення студентами навчальної інформації.
Заняття було цікавим, динамічним. Комфортна атмосфера взаємодії, співробітництва та спільного міркування зі студентами сприяла якнайкращому досягненню його мети.
Щиро дякуємо Андрію Васильовичу!

Відкрита лекція з дисципліни "Теорія держави і права" на тему "Правові відносини"

8 травня к.ю.н., доц., завідувач кафедри теорії та історії держави і права Кравчук Микола Володимирович провів відкриту лекцію з дисципліни «Теорія держави і права» на тему «Правові відносини».
Заняття проведене відповідно до робочого плану для студентів першого курсу юридичного факультету, втім двері аудиторії були відчинені для усіх охочих. Тож були присутні й викладачі юридичного факультету, які отримали гарну можливість запозичити позитивний досвід у використанні організаційних заходів, методичного інструментарію (й зокрема, застосування окремих інтерактивних методів) під час проведення традиційної, класичної лекції, яка й надалі залишається основною організаційною формою навчання студентів у ВНЗ.
Окремо відзначимо особливий авторський стиль викладання — жвава і цікава подача змісту лекції, що посилювалася живим мовленням лектора, умілим використанням допоміжних засобів – інтонації, жестів; мультимедійним супроводом теоретичного матеріалу; наведенням життєвих прикладів; залученням студентів до обговорення проблемних аспектів теми тощо.
Щиро дякуємо Миколі Володимировичу за змістовне і професійно проведене заняття!


Відкрита лекція!!!

ОГОЛОШЕННЯ

8 травня 2018 року

Об 11:10 год. в аудиторії 602 відбудеться  відкрита лекція

 к.ю.н., доц., завідувача кафедри теорії та історії держави і права

Миколи Володимировича Кравчука

Тема лекції «Правові відносини»

Запрошуються усі бажаючі!

 


Екскурсія у Музей пам’яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

 

Студенти 1 курсу юридичного факультету під керівництвом доцента кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ Грубінка Андрія Васильовича 2 травня відвідали Музей пам’яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, відкритому завдяки діяльності Тернопільської міської громадської організації «Спілька Чорнобиль». Ініціатором заходу стала студентка групи ПР-12 Кучер Анна.

Учасники екскурсії ознайомилися з експонатами та фондовими матеріалами, документами, картами, спеціальним приладдям того часу. Експозиція музею розповідає про героїчну, самовіддану працю людей різних професій (цивільних і військових) з ліквідації наслідків найбільшої техногенної та радіоекологічної катастрофи сучасності, відображає постчорнобильську екологічну ситуацію в Україні, міжнародну співпрацю з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Працівник музею п. Олександр Деркач, який сам був ліквідатором аварії та не один рік проводить складну і кропітку працю правозахисника інтересів ліквідаторів, детально розповів про масштаби і наслідки катастрофи, соціально-економічні та правові проблеми, з якими стикалися і продовжують стикатися безпосередні учасники процесу первинної ліквідації наслідків аварії 26 квітня 1986 року в Україні, яких з кожним роком стає усе менше.

Особливо цінною для юристів стала почута інформація щодо захисту прав ліквідаторів в органах правосуддя. Юні юристи отримали запрошення пройти стажування в рамках надання правової допомоги постраждалим ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

 



Участь викладачів КТІДП у V Міжнародній конференції «Медіація – метод чи професія»

13-14 квітня 2018 року викладачі кафедри теорії та історії держави i права юридичного факультету ТНЕУ Баран Анжеліка Володимирівна та Подковенко Тетяна Олесандрівна взяли участь у V Міжнародній конференції «Медіація – метод чи професія», що відбулась у м. Модра (Словаччина). Організатором даного заходу була Асоціація медіаторів Словаччини, за     сприяння Міністерства праці, соціальної політики та сім’ї Словаччини. З привітальним словом для учасників конференції виступив ректор Університету ім. Я.А. Коменського (м.Братіслава) проф. Карол Мачета. Під час доповідей учасники наголошували на важливій ролі надання медіаторам офіційного статусу професії, про переваги медіації над судовим процесом а саме про те, що впровадження медіації у практику може скоротити витрати бізнесу на судовий розгляд спорів. Також учасники конференції взяли участь у воркшопах «Медіація у підприємництві», «Медіація при вирішенні сімейних спорів», «Медіація в кримінальному праві», «Медіація як метод соціальної роботи». Кафедра теорії та історії держави i права й надалі має намір активно брати участь в наукових заходах, присвячених медіації як одному із альтернативних способів вирішення спорів.


«ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА – П’ЄМОНТ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ»

 

13-14 квітня 2018 року за ініціативи кафедри теорії та історії держави і права на юридичному факультеті ТНЕУ до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки було проведено І Всеукраїнські наукові читання, що започаткували серію заходів, присвячених пам’яті академіка С. Дністрянського.

Метою наукових читань стало висвітлення особливостей державо- та правотворчих процесів на одному з визначальних етапів Української революції 1917-1921 років, оцінка уроків та традицій боротьби за незалежність і соборність України, а також вшанування творців національної державності, й зокрема постаті видатного тернополянина, шанованого українського правника, громадсько-політичного діяча Станіслава Севериновича Дністрянського.

Модератором круглого столу був к.ю.н., доц., доктор права Українського Вільного Університету (м. Мюнхен), завідувач кафедри теорії та історії держави і права, Заслужений юрист України Кравчук Микола Володимирович. Його уміле ведення наукової дискусії сприяло створенню атмосфери толерантної комунікації.

Участь у заході взяли викладачі та студенти юридичного факультету ТНЕУ, а також видатні і знані науковці Львівського національного університету ім. І. Франка, Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Дистанційно долучили свої цікаві і корисні міркування, ідеї та пропозиції науковці та дослідники з інших вищих навчальних та наукових закладів: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету «Одеська юридична академія», Навчально-наукового інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди тощо.

Тези доповідей учасників розміщені на сайті «Актуальна юриспруденція» та доступні для ознайомлення за посиланням: http://legalactivity.com.ua/index.php. Згодом буде також опублікований збірник матеріалів .

Відкрив роботу І Всеукраїнських наукових читань декан юридичного факультету ТНЕУ Сергій Володимирович Банах, у своїй вітальній промові наголосивши, що ЗУНР увійшла в історію як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, за демократію і за вільний розвиток, а постать Станіслава Севериновича Дністрянського, нашого відомого співвітчизника та земляка, по праву займає чільне місце у когорті тих, хто стояв біля витоків сучасного вітчизняного правознавства та державотворення.

Програма наукових читань охоплювала дві сесії, перша з них відбулася на юридичному факультеті і охоплювала короткий історичний екскурс про основні віхи життя та наукової діяльності Станіслава Дністрянського – світоча української правничої науки, який презентувала студентка юридичного факультету ТНЕУ Галина Різник. В ході наукових читань виступили знані науковці: д.ю.н., професор, завідувач кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету ім. І. Франка Бойко Ігор Йосипович, д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету ім. І. Франка Кобилецький Микола Мар’янович, д.ю.н., доктор права Українського вільного університету, заступник директора юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Заслужений юрист України Вівчаренко Олег Антонович, к.ю.н., асистент кафедри історії держави і права України та зарубіжних країн Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Середа Ольга Вадимівна.

Однією із цікавинок заходу було оприлюднення і введення у науковий обіг статті С. Дністрянського «До юридичної методології», відшуканої в архівах, перекладеної з німецької мови та люб’язно надісланої для ознайомлення учасникам наукових читань доктором юридичних наук, професором кафедри теорії та філософії права Навчально-наукового Інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», Михайлом Степановичем Кельманом. Дана стаття у повному обсязі буде опублікована у збірці тез виступів учасників наукових читань.

Увагу було присвячено також вивченню унікальної етнографічної мапи Південнозахідної України (Галичини), яку надав для ознайомлення проф. О.А.Вівчаренко.

За час другої сесії учасники двічі змінювали локацію. Спершу перемістилися у Державний архів Тернопільської області, де директор архіву к.і.н., доцент Полянський Федір Іванович розповів про наявні архівні документи з історії ЗУНР (ЗОУНР), а також представив підготовлену працівниками архіву виставку, на якій експонували Проект Конституції Західноукраїнської Народної Республіки, у підготовці якої брав участь Станіслав Дністрянський, працю Петра Стецюка «Станіслав Дністрянський як конституціоналіст», бібліографічний покажчик «Український вчений-правник Станіслав Дністрянський», укладений працівниками архіву, а також низку інших цікавих матеріалів.

Після того, наукові читання були продовжені у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля», який знаходиться у пам’ятці архітектури XIX ст. «Вілла Грабовських». Учасники заходу згадали багатьох творців національної державності, громадських та державних діячів минулого, які були уродженцями нашого славного краю – Тернопілля. Зокрема, бібліотекар-екскурсовод Лехіцька Оксана Миколаївна презентувала учасникам наукових читань арт-бук «Богдан Лепкий – велет українського духу».

Традиційно серед інших культурно-пізнавальних заходів другого дня була організована пізнавальна екскурсія до с. Зарваниці Теребовлянського району Тернопільської області, що розташоване у мальовничій місцевості, на лівому березі річки Стрипа. Для християн усього світу Зарваниця добре відома чудотворною іконою і цілющим джерелом, біля якого з’являлася Божа Матір. Зараз на цьому місці споруджено Зарваницький духовний центр, куди щороку сотні тисяч паломників приходять на прощу. Реалізована програма наукових читань не тільки дала можливість ознайомити наших гостей з визначною історичною пам’яткою Тернопілля, але й поспілкуватися у більш неформальній обстановці.

Дякуємо усім учасникам І Всеукраїнських наукових читань, присвячених памʼяті Станіслава Дністрянського.


Західноукраїнська Народна Республіка – П’ємонт українського державотворення

З нагоди вшанування нашого земляка Станіслава Севериновича Дністрянського  –  видатного українського правника, громадсько-політичного діяча,  борця  за незалежність і соборність України, творця національної державності, на базі юридичного факультету ТНЕУ (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 46а) колектив кафедри теорії та історії держави і права Тернопільського національного економічного університету започатковує серію заходів.

Запрошуємо усіх бажаючих  взяти участь у І Всеукраїнських наукових читаннях, присвячених пам’яті академіка С. Дністрянського на тему: «Західноукраїнська Народна Республіка – П’ємонт українського державотворення» (до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки), які відбудуться 13-14 квітня 2018 р. о 10.00 год.

Працівники читального залу ЮФ бібліотеки ім. Л. Каніщенка ТНЕУ організували підбірку видань, що стосуються тематики заходу і запрошують до перегляду.


Участь КТІДП у практичній конференції у Навчально-науковому юридичному інституті Національного авіаційного університету у м. Київ

 

30 березня 2018 р. у Навчально-науковому юридичному інституті Національного авіаційного університету у м. Київ відбулася підсумкова науково-практична конференція, в рамках якої презентували доповіді та представляли результати наукової роботи претенденти на перемогу у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із спеціальності 12.00.01 теорія та історія держави і права;історія політичних і правових учень.
До участі в конкурсі були відібрані найкращі доповіді 25 студентів із різних закладів вищої освіти України.
Тернопільський національний економічний університет на цьому конкурсі представляв Романюк Іван Миколайович, який презентував доповідь та результати наукової роботи на тему: «Громадянське суспільство як простір для функціонування інформаційних правовідносин» (науковий керівник – к.ю.н., доцент кафедри теорії та історії держави і права, Баран Анжеліка Володимирівна), за що був нагороджений Дипломом ІІ ступеня.
Кафедра теорії та історії держави i права пишається науковими здобутками та заохочуватиме студентів до подальшої науково-дослідницької роботи, адже участь у таких заходах слугує чудовою платформою для поширення нових ідей та можливостей подальшої успішної самореалізації.

 

 


Запрошення до участі у І Всеукраїнських наукових читаннях, присвячених пам’яті академіка С. Дністрянського

Кафедра теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, з метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України, творців національної державності, а також постаті видатного тернополянина, шанованого українського правника, громадсько-політичного діяча Станіслава Севериновича Дністрянського, запрошує Вас до участі у І Всеукраїнських наукових читаннях, присвячених пам’яті академіка С. Дністрянського на тему:

«ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА — П’ЄМОНТ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ»

(до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки)

 

Час проведення заходу – 13-14 квітня 2018 року

Мета круглого столу: висвітлення особливостей державо- та правотворчих процесів на одному з визначальних етапів Української революції 1917-1921 років крізь призму поглядів відомого учасника подій того періоду – Станіслава Дністрянського.

Надіслані Вами до 06 квітня 2018 року (включно) тези доповідей будуть опубліковані в окремій секції збірника матеріалів конференції (який реєструється в універсальному міжнародному класифікаторі – ISBN та вноситься до наукометричної бази), а також розміщені на сайті «Актуальна юриспруденція» та стануть доступними для ознайомлення і обговорення кожному користувачеві світової мережі ІНТЕРНЕТ.

Обсяг тез доповіді – від 3 до 6 стор.

Детальніше про науковий захід — у додатку.

Додаткову інформацію також можна дізнатися за телефонами: моб. 067 98 28 112 або (0352) 25-36-14, 25-08-46.

 zaproshennia-i-chytannia


І Всеукраїнські наукові читання «Західноукраїнська Народна Республіка – п’ємонт українського державотворення»

Колектив кафедри теорії та історії держави і права Тернопільського національного економічного університету започатковує серію заходів і запрошує взяти участь у І Всеукраїнських наукових читаннях, присвячених пам’яті академіка С. Дністрянського на тему: «Західноукраїнська Народна Республіка – п’ємонт українського державотворення» (до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки).

Захід проводиться на виконання Указу Президента України від 22.01.2016 № 17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років» та розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 р.»

Мета круглого столу – висвітлення особливостей державо- та правотворчих процесів на одному з визначальних етапів Української революції 1917-1921 років крізь призму поглядів відомого учасника подій того періоду – Станіслава Дністрянського.

Час проведення – 13-14 квітня 2018 р. Початок о 10.00 год.
Форми участі – безпосередня і дистанційна.
Місце проведення – корпус юридичного факультету ТНЕУ (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 46а).


Науково-методичний семінар "Інноваційні підходи до створення креативного простору юридичної освіти"

01 лютого 2018 року завідувач кафедри к.ю.н, доц. Кравчук Микола Володимирович та викладачі кафедри к.і.н., доц. Ухач Василь Зіновійович та к.ю.н., доц. Кравчук Валентина Миколаївна взяли участь в який було проведено на базі юридичного факультету ТНЕУ для вчителів історії та правознавства Тернопільської області.
В ході семінару було обговорено багато питань щодо особливостей викладання основ правознавства у школі, й зокрема щодо компетентнісного підходу, використання інтерактивних методів, вироблення в учнів навичок критичного мислення тощо. Крім того, на семінарі було презентовано підручник з «Основ правознавства» для 9 класу, що рекомендований МОН України, співавторами якого є доцент кафедри Кравчук Валентина Миколаївна та учитель-методист Васильків Ірина Дмитрівна. Власне, підручник відповідає сучасним підходам і трендам в освіті, тому презентація дала можливість проілюструвати практичні нюанси застосування технологій формування навичок критичного мислення.
Усім вчителям — учасникам семінару завкафедри Кравчук Микола Володимирович вручив примірник авторської навчально-методичної розробки — навчального посібника з теорії держави і права.
Сподіваємося, що наша співпраця в подальшому буде знаходити й інші напрямки та вектори, бо формування високої правової культури в молодого покоління — наша спільна відповідальність!

Презентація фотолітопису «Українська Повстанська Армія 1942-1954» з нагоди 75-річчя створення УПА

23 січня 2018 року завкафедри ТІДП Кравчук Микола Володимирович з приємністю взяв участь презентації фотолітопису «Українська Повстанська Армія 1942-1954», що відбувся у м. Київ. Фотолітопис підсумував і узагальнив досвід більш як півстолітніх досліджень на тему УПА. Його автори, за допомогою фотоматеріалів, представили цілісне бачення і масштаб Українського визвольного руху.
Фотолітопис містить величезний обсяг матеріалів, які стосуються українського визвольного руху 1920-1950 років, причім один із девяти його розділів присвячений ролі жіноцтва у діяльності УПА .

.


" Я маю право!"

Впродовж Всеукраїнського тижня права кафедра теорії та історії держави і права ТНЕУ організувала серію заходів, й зокрема для зустрічі із студентами ЮФ запросила юристів-практиків: адвоката, суддю, представника управління юстиції. Власне, 6 грудня 2017 року до нас завітала наша випускниця у минулому, а сьогодні ‑ начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області Музика Марія Степанівна. Зустріч пройшла у форматі in the form of free communication в контексті  проекту Міністерства юстиції України «Я маю право». Розмовляли і, в загальному, про послуги, які надають органи юстиції, і, детальніше, про апостилювання документів, реєстрацію шлюбу за одну добу, стягнення аліментів та боргів, державну реєстрацію громадських обʼєднань тощо.

Щиро вдячні Марії Степанівні за цікаву, динамічну та захоплюючу бесіду, за вичерпні відповіді та щиру відкритість. Студенти надзвичайно задоволені знайомством та невимушеним спілкуванням з Вами. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю і ефективну реалізацію спільних проектів.


Діалог із заступником голови Ради адвокатів Тернопільської області Юрієм Богдановичем Дацюком

10 грудня увесь світ відзначає Міжнародний День захисту прав людини. З цієї нагоди кафедра теорії та історії держави і права організувала серію заходів для студентів юридичного факультету ТНЕУ.

Зокрема, 4 грудня 2017 року кафедра запросила студентів та всіх охочих до діалогу із заступником голови Ради адвокатів Тернопільської області Дацюком Юрієм Богдановичем на тему: «Основні проблеми захисту прав і свобод людини в України».

Зустріч відбулася у невимушеній атмосфері. Студенти цікавились думкою адвоката щодо багатьох актуальних проблем функціонування адвокатури (адвокатської монополії, запровадження адвокатської мантії, порушення адвокатської етики, застосування практики ЄСПЛ тощо). Щоби оволодівати практичними навичками цієї цікавої професії було ініційовано і радо підтримано заснування Школи молодого адвоката. Кафедра ТІДП та Рада адвокатів Тернопільської області об’єднають зусилля та співпрацюватимуть у цьому напрямку.

Щиро дякуємо нашому гостю і чекаємо наступних зустрічей!


Участь завідувача кафедри ТІДП у міжнародній науковій конференції «Історія державотворчих процесів в Україні та зарубіжних країнах» (до 100-річчя утворення Української Народної Республіки).

23 листопада 2017 року в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого у м. Харкові відбулася Міжнародна наукова конференція «Історія державотворчих процесів в Україні та зарубіжних країнах» (до 100-річчя утворення Української Народної Республіки).

До участі у цьому поважному заході було запрошено завідувача кафедри ТІДП, к.ю.н., доц. Кравчука Миколу Володимировича. У своєму виступі на тему «Досвід державо-правотворення Української Центральної Ради: ретроспектива і сучасність» науковець акцентував, що без глибокого осмислення минулого в усіх його складностях й суперечностях важко зрозуміти сучасні процеси й ефективно розвивати правову державу – Україну. У доповіді охарактеризовано держатвотворчу діяльність УЦР через авторську періодизацію створення Української Армії. Тези доповіді згодом буде опубліковано у збірнику.

Висловлюємо вдячність організаторам за гідне проведення круглого столу, а всім доповідачам та учасникам ‑ за толерантну дискусію і, загалом, плідну роботу!


В стінах Національної академії прокуратури у Києві відбувся круглий стіл "Професійна етика судового процесу"

24 листопада 2017 року в стінах Національної академії прокуратури у Києві відбувся круглий стіл «Професійна етика судового процесу».

У цьому неординарному, цікавому заході запросили взяти участь завідувача кафедри ТІДП, к.ю.н., доц. Кравчука Миколу Володимировича, який більш як 20 років є й успішним адвокатом.

Захід організовано для всебічного діалогу науковців і практиків, обміну досвідом застосування правил професійної етики, з метою напрацювання пропозицій щодо вдосконалення етичних стандартів взаємодії та комунікації суддів, адвокатів, прокурорів та інших учасників судочинства, запобігання етичним конфліктам у судовому процесі.

Для обговорення питань професійної етики зібралися представники більше 20-ти різних організацій, установ, органів влади, вищих навчальних закладів, серед яких, крім Тернопільського національного економічного університету: Асоціація адвокатів України, Комітет етики правосуддя Громадської організації «Відкрита Україна», Асоціація розвитку суддівського самоврядування України, Асоціація правників України, Українська асоціація прокурорів, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національна школа суддів України, Координаційний центр з питань надання правової допомоги, представники засобів масової інформації та ін.

Микола Володимирович виступив у секції «Професійна етика суддів, адвокатів та прокурорів» із доповіддю на тему: «ЕТИЧНІ НОРМИ В ПРАВОВОМУ РЕГУЛЮВАННІ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ». У своєму виступі він обґрунтував значимість етичних норм на сучасному етапі розвитку людства, коли панує ворожнеча, посилена соціальними проблемами, коли незадоволеність народу діяльністю держави, в особі її структур, досягла найвищої планки, а рейтинг довіри населення до державних органів і в першу чергу до правозастосовчих, впав до найнижчого рівня, вказав на необхідність уніфікації етичних вимог до суддів, адвокатів та прокурорів, а також запропонував до резолюції окрему пропозицію — рекомендувати ВНЗ запровадити викладання судової етики як окремої навчальної дисципліни для магістрів права.

Учасниками круглого столу для зростання авторитету судової влади та органів системи правосуддя, сприяння зміцненню довіри громадян до них, створення дієвої системи судочинства, яка відповідатиме кращим європейським зразкам, що забезпечить упевнений розвиток України як правової держави, запропоновано й чимало інших ідей (за результатами круглого столу готується до публікації резолюція, зміст якої обговорений учасниками заходу), втім ключовими було три основних реляції:

1. Потрібна уніфікація етичних правил для суддів, адвокатів та прокурорів.

2. Важливе спільне навчання суддів, адвокатів та прокурорів для однакового розуміння та застосування правил етики.

3. Етичних вимог слід дотримуватися представникам громадськості, які здійснюють контроль за процесом відправлення правосуддя.

Щиро дякуємо організаторам за запрошення і високий рівень проведення круглого столу, а всім учасникам ‑ за активну та плідну роботу і толерантну дискусію!


Участь наших студентів у конкурсі наукових проектів

1 Участь у8 листопада 2017 року команда юридичного факультету ТНЕУ (креативні, розумні і харизматичні студенти 2 курсу Тетяна Біляшевич та Мирон Цимбалюк) взяли участь у І Міжнародному конкурсі студентських наукових проектів «Охорона та захист прав людини», який був організований у ПВНЗ «Університет Короля Данила» в м. Івано-Франківськ.
Науковий проект на тему «Авторитет судової влади: проблеми формування» був підготовлений під науковим керівництвом доцента кафедри теорії та історії держави і права, к.ю.н Кравчук Валентини Миколаївни.
Наукова розробка була гідно презентована, її високий рівень відзначило авторитетне міжнародне журі, а висловлені ідеї та пропозиції викликали підтримку і схвалення.
Команда нагороджена дипломом у номінації «Професійно-спрямований проект», а робота у повному обсязі опублікована у колективній монографії.
Ми щиро радіємо і тішимося успіхами наших студентів, бажаємо їм не зупинятися на досягнутому!
Висловлюємо щиру вдячність організаторам конкурсу за гостинність, високий рівень підготовки і проведення цього наукового заходу!»


Участь викладачів КТІДП у Всеукраїнській науковій конференції «Актуальні проблеми викладання історико-правових дисциплін в системі вищої юридичної освіти України і зарубіжних країн»

19 жовтня 2017 року викладачі кафедри теорії та історії держави і права (завідувач кафедри, к.ю.н., доц. Кравчук Микола Володимирович та к.ю.н., доцент кафедри Баран Анжеліка Володимирівна) взяли участь у Всеукраїнській науковій конференції «Актуальні проблеми викладання історико-правових дисциплін в системі вищої юридичної освіти України і зарубіжних країн», що проходила на юридичному факультеті Львівського національного університету ім. Івана Франка.

У роботі Всеукраїнської конференції взяли участь також знані вчені провідних вищих навчальних закладів та установ, зокрема: Інституту держави і права імені В. Корецького НАН України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Східноєвропейського національного університету ім. Л. Українки, Харківського національного університету імені В. Каразіна та ін.

Конференція проходила у формі пленарного та секційних засідань, які пройшли в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як молодих вчених, так і знаних науковців.

Учасники конференції обговорили найважливіші проблеми викладання історико-правових дисциплін. За результатами конференції були зроблені висновки, що будуть скеровані компетентним органам державної влади.

Дякуємо організаторам і учасникам конференції за цікавий захід, проведений на високому науково-теоретичному рівні!


міжнародна студентська конференція "НОВАЦІЇ ТА ВИКЛИКИ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ"

Шановні колеги! Професорсько-викладацький колектив юридичного факультету ТНЕУ запрошує Вас на відзначення 20-річчя ЮФ ТНЕУ. Запрошуємо студентів різних вищих навчальних закладів до участі у Міжнародній науковій студентській конференції на тему: «Новації та виклики юридичної освіти».

Заходи, присвячені 20-річчю факультету, триватимуть з 3 по 8 жовтня цього року. Конференція відбулася 4 жовтня.

 


«Кращий теоретик права ТНЕУ 2017»

Колектив кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ, розвиваючи інтерактивні методи навчальної роботи, продовжує добру традицію проведення студентських олімпіад з дисциплін кафедри. Не став винятком 2017 рік.

Напередодні початку екзаменаційної сесії, 7-9 червня, на базі кафедри серед студентів І курсу проведено олімпіаду на здобуття звання «Кращий теоретик права ТНЕУ 2017». За результатами двох турів змагань переможцями турніру стали: І місце – Ломиш Тетяна (група ПР-11);  ІІ місце – Петрук Наталія (група ПР-13); ІІ місце – Дубінчин Василь (група ПМ-11) і Цимбалюк Мирон (група ПР-13).

Під час урочистого оголошення результатів «кращі теоретики права» отримали відзнаки і пам’ятні призи.


ЗАХІД В БІБЛІОТЕЦІ

День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.

Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни — свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

З нагоди свята кафедра теорії та історії держави і права Юридичного факультету ТНЕУ разом з Обласною універсальною науковою бібліотекою організувала вечір-зустріч «Героїв стежина – від батька до сина» з воїнами АТО — колишніми бійцями шостого окремого мотопіхотного батальйону Михайлом Собчаком і Андрієм Світою. Вони розповіли присутнім студентам групи ПР-11 та ПР-12 про бойові події, які відбувалися під час їх перебування на війні.

 

 


10-11 березня 2017 року відбувся Круглий стіл на тему "Українська Центральна Рада – світоч національного державотворення"

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, колектив кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету 10-11 березня 2017 року ініціював проведення цікавого наукового заходу – круглого столу, присвяченого 100-річчю Української Центральної Ради, на тему: «Українська Центральна Рада – світоч національного державотворення: історико-правові уроки та сучасні реалії».

Метою заходу стало об’єктивне висвітлення особливостей державо- та правотворчих процесів на одному з визначальних етапів розбудови Української держави в 1917-1921 роках.

Участь у засіданні круглого столу взяли викладачі, аспіранти та студенти юридичного факультету, а також видатні і знані науковці з Інституту законодавства Верховної Ради України, Львівського національного університету ім. І. Франка, Міжнародного гуманітарного університету, Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого. Дистанційно представили свої цікаві і корисні міркування, ідеї та пропозиції науковці та дослідники з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України, Національного авіаційного університету, Навчально-наукового інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника тощо. Тези доповідей учасників розміщені на сайті «Актуальна юриспруденція» та доступні для ознайомлення за посиланням: http://legalactivity.com.ua/index.php?option=com_content&view=category&id=184&Itemid=228&lang=ru. Планується також опублікування матеріалів круглого столу в збірнику.